A Microsoft csütörtökön hozta nyilvánosságra legutóbbi lezárt pénzügyi negyedévére vonatkozó jelentését. Ebből többek között kiderül, hogy a redmondi konszern minden korábbinál nagyobb bevételre tett szert - többek között Windows rendszeréből is -, profitja azonban egy picit csökkent az előző év azonos eredményeihez képest.

A jelentés szerint a Microsoft Windows divíziója 2012 utolsó három hónapjában összesen 5.88 milliárd dollár bevételt termelt, ami 24 százalékkal magasabb eredmény, mint az előző év azonos időszakában. A növekedés elsősorban a Windows 8 bemutatásának köszönhető, amelyből Redmond az év végéig mintegy 60 millió licencet értékesített.

A cég bevételei összességében is növekedtek: a 2011-es utolsó negyedévében elért 20.9 milliárd dollárhoz képest 2012 utolsó három hónapjában már 21.5 milliárd dollárra. Ugyanakkor a Microsoft profitábilitása a megnőtt bevételek ellenére egy picit csökkent: az előző év kerek 6.62 milliárd dolláros hasznával szemben ugyanis Redmond az utolsó három hónapjában már "csak" 6.38 milliárd dolláros profitra tett szert.

A Microsoft részlegei közül leggyengébben a többek között az Office-szal foglalkozó üzleti és az Xbox fejlesztést magában foglalkozó szórakoztató teljesítettek, amelyek közel tíz százalékkal rosszabb teljesítményt nyújtottak a megelőző év azonos időszakánál. Hasonló mértékben, de nőtt a sokáig problémás online divízió, amely azonban így is csak 869 millió dolláros bevételt tudott generálni a konszern számára.