[Dell] A Dell Inc. bejelentette, hogy Michael Dell, a Dell alapítója és elnök-vezérigazgatója a Silver Lake nemzetközi technológiai befektetési vállalkozással közösen felvásárolja a vállalatot. A mintegy 24,4 milliárd dollárra becsült tranzakció keretében a részvények felvásárlási ára 13,65 dollár, amely 25 százalékos prémiumot jelent a Dell 2013. január 11-i 10,88 dolláros záró árfolyamához képest.

2013. január 11. volt az utolsó kereskedési nap, mielőtt felröppentek volna a pletykák arról, hogy a vállalat zártkörűen működik tovább. A prémium közel 35% a Dell 2013. január 11-i tényleges vállalati értékéhez képest, és közel 37% a 2013. január 11. előtti 90 naptári napos időszak átlagos záró árfolyamához képest. A vásárlók készpénzért vásárolják fel a Dell összes olyan megmaradt részvényét, amelyet nem Michael Dell vagy a vezetés más, meghatározott tagjai birtokolnak.

Michael DellMichael Dell

A Dell igazgatótanácsa egy független vezetőségi tagokból álló különleges bizottság javaslata alapján egyhangúan szavazta meg az egyesülési megállapodást, amelynek értelmében Michael Dell és a Silver Lake Partners közösen felvásárolják a Dell-t és kivezetik a tőzsdéről. A tranzakció számos feltételtől függ, többek között a független részvényesek szavazatától. Michael Dell elfogultság miatt nem vállalt szerepet a tranzakcióval kapcsolatos igazgatótanácsi megbeszélés és testületi szavazás során.

A különleges bizottság azután alakult, hogy Michael Dell 2012 augusztusában először megkereste a Dell igazgatótanácsát azzal, hogy kivezetné a vállalatot a tőzsdéről. A különleges bizottság Alex Mandl vezető igazgató irányításával a J.P. Morgan és Debevoise & Plimpton LLP független pénzügyi és jogi tanácsadókat bízta meg azzal, hogy javaslatokat tegyenek a stratégiai alternatívákkal, Michael Dell javaslatával és az egyesülési megállapodás későbbi tárgyalásaival kapcsolatban. A bizottság emellett felkért egy vezető menedzsment-tanácsadó vállalatot, hogy független elemzést végezzen és tekintse át a Dell stratégiai lehetőségeit tőzsdei vállalatként, majd ezt követően vonta be az Evercore Partners vállalatot.

"Úgy gondolom, hogy ezzel a tranzakcióval egy izgalmas, új fejezetet nyílik majd a Dell, az ügyfeleink és a csapattagok számára. Azonnali értéket kínálhatunk részvényeseinknek, miközben folytathatjuk hosszú távú stratégiánk megvalósítását, és arra koncentrálhatunk, hogy piacvezető megoldásainkat zártkörűen működő vállalatként nyújtsuk ügyfeleinknek. A Dell az elmúlt négy évben határozott lépéseket tett stratégiája megvalósításának érdekében, tudatában vagyunk azonban annak is, hogy további időre, befektetésre és türelemre van szükség. Úgy gondolom, erőfeszítéseinket segíteni fogja, hogy közös jövőképünk megvalósítása érdekében összefogtunk a Silver Lake vállalattal. Határozott célokkal lépek erre az útra, és jelentős összeget tettem kockára a saját tőkémből a világszínvonalú Silver Lake vállalattal együtt. Elköteleztük magunkat amellett, hogy páratlan élményt nyújtsunk ügyfeleinknek, és izgatottan várjuk, hogy nekivághassunk az előttünk álló útnak" – mondta Michael Dell.

"Michael Dell valódi látnok, és a nemzetközi technológiai iparág egyik kiemelkedő vezetője. A Silver Lake izgatottan várja az együttműködést vele, a Dell vezetőségével és a befektetői csoporttal. Így a közös újításokkal, hosszú távú növekedési kezdeményezésekkel és gyorsabb átalakulási stratégiával elérhetjük, hogy a vállalat az informatikai megoldások integrált és diverzifikált nemzetközi szállítójává válhasson"– mondta Egon Durban, a Silver Lake ügyvezető partnere.

A tranzakció lezárásával Michael Dell, aki a Dell forgalomban lévő részvényeinek körülbelül 14 százalékát birtokolja, továbbra is elnök-vezérigazgatóként irányítja a vállalatot. Továbbá jelentős tőkebefektetője marad a Dell-nek azáltal, hogy saját Dell-részvényeivel is hozzájárul az új vállalathoz, emellett pedig jelentős további pénzeszközöket fektet be. A Dell székhelye továbbra is a texasi Round Rock marad.