A Crysis vagy éppen a Far Cry játékok következő kiadása teljesen ingyenesen játszható is lehet majd bárki számára - ha minden a tervek szerint megy. Ezt maga Cevat Yerli, a Crytek alapítója és elnöke jelentette ki egy a napokban adott interjújában, amikor közölte, hogy néhány éven belül minden játékukkal teljesen át kívánnak állni az ún. "ingyenesen játszható" modellre.

"Azt hiszem az elkövetkező két-három év során eljutunk oda, hogy az ingyenesen játszható játékok utolérik minőségben fizetős társaikat. [..] Az elsődleges célunk csúcsszínvonalú ingyenesen játszható játékok piacra dobása, és a teljes átállás erre az üzleti modellre", nyilatkozta Yerli a Venture Beat magazinnak adott interjújában. A vezető a teljes átállást időtartalmát 3-5 év távlatában jelölte meg - attól függően, hogy miként fejlődik majd az ingyenes játékok piaca.

A Crytek egyébként egy saját platformot is épít a szóban forgó ingyenese játszható játékok menedzseléséhez, Gface névén, ami gyakorlatilag a Valve Steam áruházának megfelelője lesz - azzal a különbséggel, hogy a Crytek áruházában minden játék ingyenes lesz majd hozzáférhető. A játékok fejlesztésének finanszírozását a cég az azokban megvásárolható plusz elemek révén befolyt összegekből, ill. az ezek után kapott jutalékokból biztosítja majd.

A Crytek egyébként már jelenleg is kínál egy ilyen ingyenesen játszható játékot a Warface személyében. Utóbbi pontosan ugyanazon a motoron alapul, amelyet például a napokon belül a boltokba kerülő Crysis 3 is használ, utóbbival szemben azonban egy peták kifizetése nélkül tud vele bárki játszani - legalábbis azok közül, akiket a cég beválogat a játék egyelőre zárt körű bétájába.