A Mozilla szerdán jelentette be, hogy böngészője a Windows 8 korábban Metro névvel illetett felületéhez igazított kiadása alpha állapotba lépett, azaz bekerült a szoftver Nightly csatornájára. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mostantól nem csak a zárt körben meghívott teszterek, de bárki más is letöltheti és kipróbálhatja az új böngésző egyelőre azonban még erősen fejlesztés alatt álló kiadását.

A szoftver használata ugyanakkor még egy kicsit trükkös. Letöltést követően ugyanis a Firefox (Nightly) továbbra is csak a hagyományos asztali módban hajlandó elindulni - ami értelemszerűen nem a kívánt működési mód adott esetben. A probléma orvoslásához a felhasználóknak kézzel meg kell nyitniuk az Alapértelmezett programok beállítóablakot, majd ott a Nightly-t kiválasztva annak minden alapértelmezését kiválasztani. Ezt követően a Start képernyőről indítva már Metro felületen indul el a böngésző.

A metro-s Firefox egyelőre keveset tud, ráadásul bővítményeket se sikerült rá telepíteniA metro-s Firefox egyelőre keveset tud, ráadásul bővítményeket se sikerült rá telepíteni

Néhány tesztes percünkben amúgy a böngésző meglehetősen butának bizonyult, és ami a legtöbb felhasználó számára a legfájóbb hiányossága lesz: a bővítményeket sem volt hajlandó telepíteni. Ez az egyik oldalon érthető, a másik oldalon viszont vélhetően pont azon előnyét veszi el a Firefox-nak a rajongók szemében, ami miatt azt versenytársai helyett legtöbbjük használta.

A Mozilla egyelőre nem árulta el, hogy a Metro-s Firefox esetében is tartja -e majd a korábban megszokott fejlesztési ütemtervet, azaz hathetente újabb fokozatba lépteti -e majd az asztali változattal együtt. Ha ez így lesz, akkor a szoftver első stabil kiadása májusban jelenhet majd meg, a Firefox 21-es verziójában.