Bár a Mozilla hivatalosan még nem jelentette be, hétfőn este a webről letölthetővé vált a Firefox böngésző legújabb, 19-es verziószámú kiadásának végleges változata. Az új szoftver már tartalmazza az eredetileg a Firefox 18-ba szánt, ám végül abból stabilitási problémák miatt még kihagyott új PDF-megjelenítőt, amely a közismert dokumentumformátum a korábbiaknál biztonságosabb megjelenítését ígéri.

Ez utóbbi annak köszönhető, hogy az új megjelenítő nem natív kódban íródott, hanem HTML5-re és JavaScript-re épül, és a böngészőben megjelenő weblapokra vonatkozó biztonsági korlátok mellett működik. Ezen jellemzőknek köszönhetően a modul nem érintett a hagyományos PDF-megjelenítőkben gyakran és sűrűn felfedezett klasszikus programozási hibák által, amik nem ritkán súlyos biztonsági vonatkozásokkal járnak, és például tetszőleges kártevő becsempészését is lehetővé teszik támadók számára.

Az új megjelenítő szükségtelenné teszi a külső bővítmények telepítését, amiknél ráadásul biztonságosabb isAz új megjelenítő szükségtelenné teszi a külső bővítmények telepítését, amiknél ráadásul biztonságosabb is

Az új böngésző további újításai között az indulás sebességét növelő optimalizációkat, valamint néhány új CSS3-as és HTML5-ös bővítés támogatásának megjelenését érdemes megemlíteni. A fejlesztők számára lehet érdekes, hogy a beépített nyomkövető most már képes a kivételeken megállni, a Firefox for Android-ban ill. a Firefox OS-en működő weblapok és webalkalmazások pedig távolról is nyomkövethetőek lettek.

A Firefox 19 végleges kiadásának magyar nyelvű változatát a PC Fórum olvasói legegyszerűbben letöltés rovatunkból szerezhetik be.