A Mozilla szerdán hivatalos blogján jelentette be, hogy a Samsunggal közösen egy teljesen új alapokon nyugvó böngésző fejlesztésébe kezdett. A "Servo" a cég szerint a böngésző koncepciójának teljes újragondolását jelenti, és ha sikeresnek bizonyul, akár a Firefox utódját is képezheti majd a jövőben.

A teljesen nulláról újrakezdett böngésző tervezésekor a fejlesztők a modern, sokmagos, ugyanakkor gyakran akkuról üzemelő és így korlátos energiaforrásokkal rendelkező futtatókörnyezeteket, illetve az ilyenekben történő optimális működést tartották szem előtt. Ennek megfelelően a Servo létrehozásakor elsődleges prioritást élvezett az erősen párhuzamos, hardveres gyorsítófunkciók kiaknázása, valamint az akkuidővel történő gazdálkodás is, amely elsősorban mobiltelefonokon és táblagépeken juttathatja majd előnyhöz az új szoftvert a hagyományos megoldásokkal szemben.

Ugyanakkor a Mozilla munkatársai a biztonsági problémák megoldását is fontosnak tartották, ezért az új böngészőbe egy új programozási nyelvet is beépítettek. A cég által még tavaly bemutatott Rust rengeteg, az apróbb programozási hibára visszavezethető sebezhetőség létrejöttét eleve meggátolja, ráadásul a JavaScript-nél gyorsabb futást is lehetővé tehet.

A Mozilla számos projekt révén próbálja megreformálni a webet - ezek között van a Servo és a Rust isA Mozilla számos projekt révén próbálja megreformálni a webet - ezek között van a Servo és a Rust is

A Mozilla egyelőre nem közölte, hogy a Servo mikor és milyen termékekben jelenhet majd először, illetve hogy milyen ütemterv szerint fejleszti azt. Ugyanakkor az új böngésző és a Rust értelmező forráskódját közzétette a GitHub-on, amit így bárki tanulmányozhat, és hozzá is járulhat annak fejlesztéséhez.