A SATA-IO Group csütörtökön jelentette be, hogy elkészült a PC-kben elsősorban a háttértároló egységekkel történő kommunikációra használt Serial ATA specifikáció legújabb változatával. Az új SATA 3.2 elsősorban az SSD-meghajtók számára az utóbbi időben egyre problémásabbá vált pontokon hoz fejlesztéseket a szabványba.

Így például a specifikáció a MicroSSD személyében egy olyan új szabványt rögzít, amihez illeszkedve meghajtók már egyetlen chipben is megvalósíthatók - és például közvetlenül az alaplapra integrálhatók - lesznek. Hasonló jellegű az Universal Storage Module formátum definiálása is bevezetése is, amely ugyan eltávolítható SSD meghajtók kialakítási módját határozza meg, azt azonban az eddigieknél sokkal kisebb és vékonyabb, az ultrakönnyű laptopokba is megfelelő paraméterekkel teszi.

Az új SATA verzió elsősorban az SSD-k és a mobil eszközök támogatásában hoz jelentős fejlesztéseket (fotó: Yutaka Tsutano / Flickr)Az új SATA verzió elsősorban az SSD-k és a mobil eszközök támogatásában hoz jelentős fejlesztéseket (fotó: Yutaka Tsutano / Flickr)

Szintén újdonság a DevSleep mód bevezetése, amelyben a SATA buszra csatlakozó perifériákat az azokat befoglaló gép szinte teljesen áramtalaníthatja ha éppen nincs szükség rájuk. Egy további, Hybrid Information nevű bővítés révén a meghajtók gyorstárazási sajátosságaikat kommunikálhatják a gazdagép felé, míg a Rebuild Assist specifikáció pedig a RAID-tömbök újraépítésének folyamatát gyorsíthatja majd fel az azt támogató meghajtókból összeállított konfigurációkon.

Az új SATA 3.2 specifikációt hasznosító eszközök vélhetően legkorábban már csak az idei év végén vagy a jövő év elején jelennek majd meg kereskedelmi forgalomban.