Egy a RIAA a felhasználókkal szembeni tevékenysége és módszerei ellen fellépni kívánó hacker egy olyan apró programocskát hozott létre, amelynek célja, hogy megtévessze az érdekvédelmi szervezet Interneten keresztül letölthető MP3 állományok után kutató robotjait. Az amerikai lemezkiadókat tömörítő szervezet ugyanis ilyen és hasonló megoldásokat használ a csökkenő lemezeladások okául kikiáltott - ám piaci szakértők szerint erősen vitatott - kalózkodás visszaszorítására.

A magát "salimfadhley" néven azonosító illető által létrehozott "Pit of Confusion" programocska valójában egy PHP script, ami olyan oldalakat hoz létre, amelyek nagy számban tartalmaznak linkeket MP3 állományoknak tűnő, ám valójában csak "szemetet" tartalmazó fájlokra. A megoldás lényege, hogy a robotokat használhatatlanná tegye olyan módon, hogy azokat rengeteg hamis riasztás küldésére készteti.

A "Pit of Confusion" ráadásul számos apró trükköt is bevet a robotok teljesítményének csökkentésre érdekében. Így például mesterségesen fogja vissza a letöltés sebességét, hogy az MP3 állományok után kutató program minél tovább legyen egy-egy fájl letöltésével elfoglalva. Ezen kívül a csaliállományokat keresett szerzők és albumok neveivel látja el, ilyen módon ideális célpontnak tüntetve fel azokat. A robotok különböző példányai egyébként az egymás által létrehozott oldalakat célzottan keresztbe linkelik, ezáltal is elősegítve a keresőrobotok zsákutcákra terelését.

Az, hogy az új szkript valójában eléri -e célját még kérdéses, ti. az annyira effektíven működik, hogy a RIAA robotjai mellett a valódi felhasználókat is sikeresen veri át, ilyen módon közvetve a lemezkiadók malmára hajtva a vizet.