Azoknak a felhasználóknak, akik AMD processzorral szerelt gépen futtatják a Windows 8-at érdemes lesz alaposan utánanézniük, hogy milyen lapka is dolgozik a PC-jükben, mielőtt megpróbálnák operációs rendszerük a 8.1-es verzióra frissíteni. A hárombetűs chipgyártó egyes régebbi lapkái ugyanis inkompatibilisek a Microsoft által a múlt héten kiadott frissítéssel, mert nem támogatnak egyes, az új Windows 64-bites verziójában használt utasításokat.

A probléma által egyes Athlon 64 X2 és Opteron 1xx-es lapkák érintettek, amelyek a Windows 8-as verzióját még probléma nélkül futtatták, a 8.1-es frissítés azonban már nem hajlandó rájuk feltelepülni. Ez azért van, mert az operációs rendszer új kiadása egy olyan bővített gépi kódú utasításkészletet használ, amelynek egyes elemeit a szóban forgó chipek még nem ismerték - és így nem képesek a 8.1-es verzió kódját futtatni.

A jelenség azért lehet problémás a fogyasztók számára, mert a Microsoft bejelentette: két éven belül megszünteti a Windows 8 támogatását, és már csak a Windows 8.1-re fog frissítéseket kiadni. Így azok a Windows 8-felhasználók, akik nem tudnak az új verzióra áttérni, gyakorlatilag védtelenek maradnak majd a biztonsági hibákat kihasználó vírusokkal és hackerekkel szemben.

Részükre köztes megoldás a Windows 32-bites változatára történő áttérés jelentheti, amely nem használja az inkriminált utasításokat, és így lehetővé teszi a frissítést a 8.1-es verzióra is.