A Mozilla projekt a hétfői napon tett közzé népszerű böngészőcsomagja legújabb verziójának végleges változatát. Az új Mozilla 1.4 jelentős fordulópontot jelent a lassan fél évtizedes múltra visszatekintő nyílt forrású projekt életében, mert az utolsó "kövér" disztribúciót tisztelhetjük személyében.

Az új Mozilla számtalan apró javítás mellett több lényeges fejlesztést is tartalmaz. Utóbbiak között az NTLM authentikációs metódus támogatásának bevezetését, a könyvjelzők kezelésének átdolgozását, valamint a levelezőkliens a spam kezelését egyszerűbbé tevő bővítéseit érdemes megemlíteni. Ezen kívül a készítők fejlesztették a böngésző letöltési, és képszűrési képességeit is.

A Mozilla 1.4 változatát követően új fejezet nyílik majd a projekt történetében, hiszen a fejlesztők a továbbiakban az eredetileg "Phoenix" néven ismert, majd "Firebird"-re átnevezett, a mostani Mozillaknál jóval kompaktabb csomagot viszik majd tovább, és a később megjelenő változatok már mind erre fognak majd épülni.

Az új koncepció szerint készülő csomagok nem csak méretükben, de belsejükben is jelentős változást hoznak majd. Így például az eddig alkalmazott XPFE eszközkészlet helyett az új Firebird-alapú Mozilla felülete az Extensible User Interface Language (XUL) nyelven készül majd, és megszűnik a jelenlegi erős függőségi viszont a böngésző és a levelezőprogram között is.

A Mozilla 1.4 végleges változatának Windows, Linux, MacOS és OpenVMS platformokra készült disztribúcióit az érdeklődők a projekt honlapjáról tölthetik le.