A Forbes magazin a hét elején ismét frissítette megszokott, a leggazdagabb amerikaiakat rangsoroló listáját, aminek első helyén - nem meglepő módon - ismét Bill Gates végzett. A Microsoft jelenleg 58 éves alapítója ugyanakkor idén keményen rávert mind konkurenseire, mind saját maga előző évi teljesítményére: ugyanis 9 milliárd dollárral növelte vagyonát az egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest.

Az érdem persze elsősorban nem személyesen Gates-é, hanem a Microsoft az utóbbi időben hihetetlen magasságokban szárnyaló részvényárfolyamának köszönhető, aminek révén a cég vezetésébe az év elején visszatért üzletember vagyona az elmúlt egy év minden egyes percében kb. 4.2 millió forintnak megfelelő összeggel gyarapodott. A naponta 6 milliárd forinttal gazdagabbá váló cégalapító teljes vagyona így mostanra már a 81.2 milliárd dollárt (20.000 milliárd forintot) is elérte, ami olyan magas szám, hogy vetekszik a teljes magyar költségvetés éves értékével.

Bill GatesBill Gates

Külön érdekes mindez ha figyelembe vesszük, hogy Gates már eddig is eladományozta vagyona több mint egy harmadát (kb. 30 milliárd dollárt), ami akkora összeg, amivel önmagában is fel lehetne kerülni a szóban forgó lista 16. helyére. A Microsoft-alapító egyébként 13.4 milliárd dollárt ver rá az őt a listában második helyen követő Warren Buffetre, és 33.1 milliárdot a harmadik helyen befutó Larry Ellison-ra, aki a közelmúltban jelentette be visszalépését az általa alapított Oracle éléről.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója 34.8 milliárdra becsült vagyonával idén 10., Larry Page és Sergey Brin, a Google alapítói pedig 31.7 ill. 31.2 milliárdos "megtakarításaikkal" a 11. és 12. helyre futottak be a listán. Jeff Bezos, a Amazon alapítója és első emberének 29.8 milliárd dollárja a 15., Steve Ballmer, a Microsoft az év elején távozott korábbi elnökének 22.4 milliárd dollárja pedig a 18. helyre volt idén elég.