[The Inquirer] Az adattömörítő-specialista QuikCAT Technologies egy olyan új szolgáltatást indított, amelynek segítségével állítása szerint a modemmel internetezők akár 14-szeres sebességnövekedést érhetnek el a weboldalakhoz és leveleikhez történő hozzáférésben.

A Miliki Dialup Accelerator nevű szoftver a cég szabadalmaztatott tartalom-függő tömörítőtechnológiáját használja ahhoz, hogy csökkentse a kapcsolaton átáramló adatok mennyiségét. Ennek eredménye az átviteli sebesség látszólagos növekedése.

A technológia hátulutője, hogy mivel nem minden tömöríthető azonos arányban, így jelentős eltérés mutatkozik az effektív sebességnövekedésben a tartalom jellegétől függően. Például a cég állítása szerint weboldalak esetében mindössze 6 százalékos gyorsulás érhető el, amely annak köszönhető, hogy ezek legnagyobb részét tipikusan olyan JPEG és GIF típusú képállományok alkotják, amelyek már eleve tömörítettek.

Bár a gyorsabb netezést lehetővé tevő kliensprogram szabadon letölthető a cég honlapjáról, azonban az semmit sem ér a szerveroldali támogatás nélkül. Ennek eléréshez pedig jelenleg 30 dollárt kell fizetni évente - és feltehetően majd még többet a bevezető időszak lejárta után.

A QuikCAT technológiáját ugyan elsősorban modemesek számára kínálja, azonban elismeri, hogy az bármilyen más hálózati kapcsolat esetén hasznos lehet.