A Microsoft múlt heti, a cég következő pénzügyi évével kapcsolatos terveiről tájékoztató előadáson Bill Gates, a redmondi konszern vezető tervezője jelentős változtatásokat helyezett kilátásba az elkövetkező, véleménye szerint lassú növekedéssel jellemezhető időszakra.

Gates elismerte, hogy az Internet által okozott technológiai robbanás lezárult, de vitatta azt a közelmúltban több üzleti elemző által is hangoztatott jóslatot, amely szerint a informatikai iparágnak a stagnálásra kellene készülnie. "Nem hiszem, hogy megélünk még egy ilyen robbanást", mondta Gates, utalva a 2001 előtti mintegy fél évtized eredményeire utalva.

A Microsoft vezető tervezője kénytelen volt azt is elismerni, hogy a cég hibajelentős szolgáltatása által gyűjtött statisztikák alapján jelenleg az összes Windows-t futtató PC-k mintegy 5 százaléka naponta legalább kétszer összeomlik. Ugyanakkor biztosította hallgatóságát arról is, hogy cége jelentős erőfeszítéseket tesz szoftverei biztonságosabbá tételére.

Gates beszédében megemlítette, hogy a Microsoft jelenleg vizsgálja annak lehetőségét, hogy csak díj ellenében teszi elérhetővé egyes - jelenleg Interneten keresztül ingyenesen letölthető - szoftverfrissítéseit. A cég a 2004-es pénzügyi évben 6-9 százalékos növekedést tervez, aminek teljesítéséhez minden szóba jöhető eszközt igénybe kell vennie.

Gates azzal kapcsolatosan nem volt hajlandó nyilatkozni, hogy a Windows következő, jelenleg "Longhorn" kódnéven ismert változatát a Microsoft mikor tervezi piacra dobni, de egy másik vezető szerint a fejlesztők már idén ősszel kézbe vehetik a következő generációs operációs rendszer első tesztváltozatát.