Azok a felhasználók akiknek megsérül vagy elveszik Windows telepítő CD-je (vagy esetleg valamiért nem is kapnak ilyent gépükhöz) a jövőben minden korábbinál egyszerűbben - nem mellesleg gyakorlatilag ingyen - pótolhatják majd azt. A Microsoft ugyanis ingyenesen letölthetővé tette honlapjáról azt az ISO állományt, ami alapján bárki otthon is elkészítheti magának a Windows 7 telepítő DVD-jét.

A szóban forgó állomány letöltéséhez a felhasználóknak mindössze az egyedi termékkulcsukat kell megadniuk - amit a vásárolt rendszerhez adott vagy eleve a gépükre ragasztott matrica tartalmaz -, illetve a telepítőkészlet nyelvét kiválasztaniuk a fent linkelt weblapon. Ezt követően a Microsoft szervere ellenőrzi a kulcs és a licenc érvényességét, majd ha mindent rendben talál, akkor letölthetővé teszi a kért Windows 7 telepítőjét egy ISO állomány formájában.

A letöltési lehetőség révén ingyen lehet pótolni a megsérült vagy elveszett eredeti Windows 7 telepítőkészletetA letöltési lehetőség révén ingyen lehet pótolni a megsérült vagy elveszett eredeti Windows 7 telepítőkészletet

Üröm az örömben, hogy a lehetőség a jelek szerint egyelőre csak korlátozott számú nyelven érhető el, amik között a magyar - legalábbis egyelőre - sajnos nem szerepel. Így akinek ilyen nyelvű Windows-hoz van kulcsa, az ezzel a lehetőséggel jelenleg nem tud élni, hanem más módszert kell találnia megsérült vagy elveszett telepítőlemezének pótlására ha a rendszer újbóli installációján gondolkodik.

Ugyanakkor aki nem a Windows 7, hanem a Windows 8, illetve 8.1-es verzióját használja, és ahhoz szeretne installációs DVD-t gyártani, az egy másik módon, egy egyszerű kis segédprogram letöltésével már tavaly év vége óta hozzájuthat annak telepítőkészletéhez. Ez utóbbi módszer a magyar nyelvű kiadás esetében is működik.

Fontos megjegyezni, hogy mindkét lehetőség kizárólag a Windows jogszerű - tehát a rendszert korábban külön vagy géppel együtt megvásárló - felhasználói számára hivatott lehetővé tenni a telepítőkészletek beszerzését, illetve reprodukcióját, nem pedig azt jelenti, hogy a Microsoft mostantól ingyenessé tette volna bármely rendszer használatát.