Egy amerikai bíróság több, mint fél milliárd dollár kártérítés megfizetésére kötelezte a világ legnagyobb szoftvergyártójaként nyilvántartott Microsoft-ot egy szabadalmi perben. Az chicago-i ítélőszék döntés szerint ugyanis a redmondi cég ActiveX technológiájával megsértette az Eolas nevű cég egy programok weboldalakba ágyazásával kapcsolatos szabadalmát.

A Microsoft elleni keresetét az Eolas még 1999-ben nyújtotta be, amelyben azzal vádolta, hogy az ActiveX technológiájába engedély nélkül épített be olyan elemeket, amelyeket a cég 5,838,906 számú, 1994 végén benyújtott szabadalma is tartalmaz.

Ráadásul az Eolas állítása szerint az Internet Explorer a Netscape Navigator termékével szembeni szinte totális győzelme is legnagyobb részt a kisalkalmazások weboldalakba ágyazását lehetővé tevő ActiveX technológia bevezetésének volt köszönhető. A cég ezért összesen 1,2 milliárd dolláros kártérítést követelt az elmaradt licenszdíjak és szabadalma megsértése miatt.

Végül az esküdtek az eredetileg követelt összegnek csak mintegy a felére, egészen pontosan 521 millió dolláros kártérítés fizetésére kötelezték a Microsoftot.

A Microsoft képviselői szerint az ítélet "csalódást okozott" számukra, így fellebbeznek ellene. Érdekesség, hogy valószínűleg maga az Eolas is él ezzel a jogával, mert kevesli a megállapított összeg nagyságát.