Meglepő élményben volt részük az elmúlt napokban azoknak a felhasználóknak világszerte, akik a Windows valamelyik régebbi, 7-es vagy 8.x-es verzióját futtatták. Közülük ugyanis többen arról számoltak be, hogy annak ellenére, hogy ők ezt nem kezdeményezték, az ingyenes Windows 10 frissítés egyszer csak elkezdett feltelepülni gépükre.

Mint utólag kiderült, a problémát egy a Windows Update-tel kapcsolatos baki okozta, amiben a Microsoft valamiért "javasolt" - tehát alapból telepítendőként kiválasztott - frissítésként jelölte meg az "Upgrade to Windows 10" elemet is. Ez utóbbi képezi azt az aprócska segédprogramot, ami elindítja az új rendszerre történő áttérést - és ami korábban mindössze opcionális elemként szerepelt a frissítések listájában.

Az érintett felhasználók meglepődve tapasztalhatták, hogy a Windows 10 szó nélkül elkezdené felrakni magát gépükreAz érintett felhasználók meglepődve tapasztalhatták, hogy a Windows 10 szó nélkül elkezdené felrakni magát gépükre

A Microsoft szerencsére gyorsan korrigálta a hibát, így a felhasználók legtöbbje már nem találkozott a jelenséggel. Akik mégis, ők is le tudták állítani a frissítést, hiszen az nem szó nélkül kezdődik meg, hanem a felhasználó jóváhagyását kéri, és csak akkor indul el automatikusan, ha egy órán belül nem állítják le.

A ludas a "javasolt", automatikusan települő frissítések között megjelenő "Upgrade to Windows 10" bejegyzés voltA ludas a "javasolt", automatikusan települő frissítések között megjelenő "Upgrade to Windows 10" bejegyzés volt

Mindenesetre az újabb baki nem tünteti fel jó színben a Microsoftot, amit az utóbbi hónapokban egyébként is sok kritika ért amiatt, hogy minden eszközzel megpróbálja rávenni a felhasználókat a Windows 10-re váltásra. Így például a cég rendszeresen megjeleníti az áttérésre buzdító ajánlatot azoknak is, akik azt korábban elutasították, sőt, automatikusan le is tölti gépeikre a Windows 10 telepítőkészletét, ezáltal akár jelentős helyet lefoglalva a háttértár szabad kapacitásából.