Az AMD jövő márciusban fogja bemutatni következő generációs AM4 platformját - értesült a Planet3DNow. Az új alaplapok nem csak egy, a korábbiaktól eltérő foglalatot hoznak majd, de végre lehetővé fogják tenni az új, DDR4-es memóriák használatát is az AMD processzoraival.

Az új AM4-es platform a teljes fogyasztói szegmenst le fogja fedni, ami azt jelenti, hogy a belépő szintű APU-któl kezdve a csúcskategóriás CPU-kig processzorok széles skáláját tudják majd befogadni. Ez lehetővé fogja tenni a vásárlók számára, hogy azok úgy fejlesszék rendszereiket jelentősen erősebbre, hogy ehhez új alaplapot kellene majd venniük.

Az AM4-es FX lapkák az új, Zen architektúrára fognak épülniAz AM4-es FX lapkák az új, Zen architektúrára fognak épülni

Az új lapokhoz ugyanakkor az eltérő tokozás miatt biztosan új, vélhetően az AM4 platformmal együtt bejelentett processzorokat kell majd venni. Ezek közül az APU-k a jelenleg már elérhető társaikban is használt Carrizo architektúrára fognak épülni, az FX modellek azonban új, Zen kódnevű magokból fognak felépülni.

Az új chipek azonos órajelen sokkal gyorsabban futtatják majd a programokatAz új chipek azonos órajelen sokkal gyorsabban futtatják majd a programokat

Utóbbiak elődeiknél jóval gyorsabb futtatást ígérnek majd azonos órajelen, illetve magszám mellett, és vélhetően már 14 nanométeres csíkszélességgel fognak készülni. Egy másik újdonság lesz a valódi, hardveres véletlenszám-generátor jelenléte is, aminek köszönhetően a mostani lapkáknál megbízhatóbb titkosításra lehetnek majd képesek.