Több év apróbb fejlesztései után a jövő évben nagy előrelépés történhet majd több területen is a grafikus kártyák működésében. Új típusú memória és új grafikus magok kerülhetnek ugyanis az adapterekre, amik teljesítménye ezek együttes fejlesztésének köszönhetően az eddigiek sokszorosára nőhet, számos egyéb kedvező változás mellett.

A Micron például a héten egyértelművé tette, hogy jövő évben végre hivatalosan is piacra fogja dobni új GDDR5X memóriáját. Az új technológia a grafikus kártyákon eddig használt GDDR5 moduloknál kétszer nagyobb sávszélességet, ezen keresztül pedig simább és gyorsabb megjelenítést ígér.

Az első, a GDDR5X memóriákkal piacra kerülő kártyákon a teljes sávszélesség csak 10-12 Gbps-ra fog rúgni, de később ezt akár 16 Gbps-re is fel lehet majd tornázni. Ugyanakkor az igazán erős kártyákra nem is ez, hanem a High Memory Bandwidth (HBM) technológia egy szintén frissített, második generációs változata kerül majd, ami még ennél is nagyobb: akár először 1, majd 2 TB/s átviteli sebesség elérését, illetve akár 16 GB, illetve 32 GB memória a kártyákra kerülését is lehetővé teheti.

A memóriák mellett ugyanakkor maguk a grafikus maguk is jelentős fejlődésen fognak átesni 2016-ban. Az elmúlt évek 28 nanométeres eljárással készült chipjei után ugyanis bemutatásra kerülnek majd első olyan GPU-k, amik már 14, illetve 16 nanométeres technológiával kerülnek gyártásra.

Ezek az új áramkörök a korábbiaknál sokkal nagyobb órajelen lesznek majd hajthatók, illetve ugyanazt a teljesítményt sokkal kevesebb energia felvétele, valamint hő termelése mellett lesznek képesek biztosítani. A csúcsmodellekben ugyanakkor inkább az lesz várható, hogy a gyártók az eddigieknél több textúrázó- és renderelő-egységet építenek majd beléjük, aminek köszönhetően a 4K-snál nagyobb felbontású megjelenítés is lehetővé fog válni kiváló minőségben és képfrissítéssel.

2016 a két legnagyobb gyártó, az AMD és az Nvidia közötti küzdelem szempontjából is rendkívül érdekes lesz. Ha ugyanis az AMD-nek nem sikerül részesedése zsugorodását megfordítania, az végleg megpecsételheti a cég sorsát a grafikus kártyák piacán - míg ellenkező esetben az Nvidia lesz kénytelen több év lazulás után végre a gatyáját felkötni.