Az első XScale alapú kézigépeken futtatott mérések azt mutatják, hogy az Intel új 400 MHz-es processzorgenerációjával szerelt gépek a cég előzetes ígéreteivel szemben csak alig, vagy egyáltalán nem nyújtanak nagyobb teljesítményt, mint régebbi 206 MHz-en ketyegő StrongARM társaik. Az Intel szerint a nagyobb teljesítmény ott lapul az új lapkákban - csak a fejlesztők egyszerűen nem használják ki azokat.

A Microsoft egyéként beismerte, hogy PocketPC operációs rendszere valóban nem az XScale által képviselt ARM v5, hanem a korábbi generációs ARM v4 processzorokra van optimalizálva, így nem használja ki teljesen az új processzorban rejlő lehetőségeket. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy az XScale processzorokra történő optimalizáció azt jelentené, hogy a PocketPC a korábbi architektúrák számára használhatatlanná válik, vagy hogy két külön PocketPC ágat kellene karbantartania - ezek az alternatívák pedig számára elfogadhatatlanok. A Microsoft bejelentése szerint dolgozik az operációs rendszer némi átalakításán, de ezektől a változtatásoktól nem remél jelentős teljesítménynövekedést.

A Microsoft a tavalyi évben azért szüntette be az ARM-on kívüli platformok támogatását, mert hogy a kézigépek gyártói bármilyen lapkagyártótól vásárolhatnak majd ARM-alapú processzorokat gépeikhez. Az operációs rendszer és az alkalmazások XScale processzorra történő optimalizálása azonban pontosan a verseny beszűkülésének irányába mutatna, hiszen az így módosított kódot más gyártóktól származó ARM processzorok nem tudnák hasznosítani.