A hétvégén több hullámban, ezres nagyságrendben támadás érte külföldi szerverekről a magyar kormányzat informatikai hálózatát - közölte a Belügyminisztérium szombaton az MTI-vel. Az M1-en az üggyel kapcsolatban megszólaltatott szakértő szerint propagandacélokat szolgálhat a kormányzati informatikai hálózat elleni támadás.

A támadások a BM szerint a kormányzati informatikai hálózat nyilvános pontjainak kihasználásával történtek - tehát úgy, hogy gyakorlatilag sokan nyitották meg a kormányzati weblapokat. Ezen események száma az M1-en elhangzottak szerint egyetlen nap a 62 ezret is elérhette. Összehasonlításként: a PC Fórum egyetlen szervere ugyanezen 24 óra alatt több, mint 200 ezer oldalletöltési kérést szolgál ki, hasonló nagyságrendű IP-címre.

A BM szerint mindenesetre a támadásokat - hála a kormányzati adatbázisokat védő fejlett informatikai rendszereknek - sikerült elhárítani. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója elmondta: bár nem tudják ki indíthatta a támadásokat, de nagyfokú szervezettséget és propagandacélokat sejtenek mögötte. Azt ugyanakkor, hogy mire alapozza ezen feltevését, a tanácsadó nem fejtette ki.

A BM szerint "a kormány intézkedéseivel elhárította a támadást, és a továbbiakban is megtesz mindent annak érdekében, hogy megvédje az állam működését biztosító hálózatot és ezáltal a magyar emberek biztonságát".