A Microsoft szerdán Insider programja keretében elérhetővé tette a Windows 10 azon, fejlesztés alatt álló kiadásának egy előzetes változatát, ami már képes bizonyos Linux-ra készült programok futtatására is. A most megjelent 14316-os buildben ez a képesség ugyan még csak elrejtve van meg, de a kísérletező kedvű felhasználók aktiválhatják azt.

Ehhez a Windows 10-et a Gépházon át először fejlesztői módba kell kapcsolni, majd a Windows szolgáltatások között ezek után megjelenő Windows Subsystem for Linux nevű alrendszert kell telepíteni. Ennek lezárultát követően a Start menüből vagy a Windows parancssorból a "bash" beírásával elindítható lesz a linuxok parancsértelmező is, amiből számos további, a nyílt forrású rendszer alatt elérhető parancsot és segédprogramot is lehet használni.

Az új Windows 10 előzetesben már a Linux-ok jól ismert parancssorát is elő lehet hívniAz új Windows 10 előzetesben már a Linux-ok jól ismert parancssorát is elő lehet hívni

Az új Insider build ugyanakkor ezen kívül is tartalmaz érdekes fejlesztéseket. Így például benne a Cortana-t már megkérhetjük elveszett telefonunk megcsörgetésére (akkor is, ha az Androidot futtat), illetve asztali gépünkön automatikusan megjelenik egy értesítés, ha mobilunk akkuja lemerülés közeli állapotba került.

Ezen kívül az új előzetesben már bővítményeket is lehet telepíteni az Edge böngészőbe, a Skype-nak pedig egy átdolgozott, immár minden eszközön egységes formában megjelenő, ún. UWP változata található meg benne. Szintén újdonság, hogy immár egy sötét témát is lehet választani, illetve finomabban lehet személyre szabni a színeket a beállítások között.

A legújabb Edge böngészőre már bővítményeket is lehet telepíteniA legújabb Edge böngészőre már bővítményeket is lehet telepíteni

További érdekesség, hogy egyes alkalmazásokat mostantól kvázi le lehet szögelni a képernyőre, aminek hatására azok a virtuális asztalok közötti váltás során is a helyükön maradnak, a Windows Update pedig mostantól a rendszer újraindítását igénylő frissítések telepítése során is részletesebben tájékoztat minket arról, hogy a folyamatban éppen hol tart.

A új 14316-os Windows 10 buildet az Insider program tagjai a szokásos módon, a Windows Update-en keresztül tudják letölteni, de csak akkor, ha a gyors frissítési gyűtűbe vannak bejelentkezve.