Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülése után sem lehet tudni, hogy kik állhattak az a múlt hétvégi internetes támadás mögött, ami több órára megbénította a magyar kormányzati szervereket. Az esetről csütörtökön Németh Szilárd, a bizottság alelnöke beszélt az M1-en, de gyakorlatilag semmilyen új információt nem árult el azzal kapcsolatban.

A támadók kilétének ismeretlensége ellenére a képviselő azt biztosra vélte tudni, hogy a támadás célja szándékos károkozás volt. Elmondása szerint az attak során nagy mennyiségű adat érkezett, amelynek az volt a célja, hogy összezavarja a rendszereket, ne lehessen hozzáférni kormányzati portálokhoz, a kormány ne tudja teljesíteni a szolgáltatásait, illetve maga a kormányközi kommunikáció is megbénuljon.

Németh Szilárd az Országgyűlés plenáris ülésén (fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)Németh Szilárd az Országgyűlés plenáris ülésén (fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Németh Szilárd szerint a történtek tanulsága, hogy egy olyan gyors megelőző rendszert kell telepíteni, amellyel egy ilyen, károkozási szándékú támadás már annak megkezdésekor kivédhető.

Korábban Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója azt mondta, hogy a "62.000 támadás érte" a kormányzati rendszereket alig 24 óra alatt, amelyek mindegyike a vizsgálatok szerint "hamis IP-címről érkezett".

Az eset után a támadás valódiságával kapcsolatban több szakértő is kétségét fejezte ki, és azt valószínűsítette, hogy a kormányzati szerverek megbénulása egyszerűen annak volt köszönhető, hogy több milliárdból telepített gépek egyszerűen nem voltak képesek megbirkózni azzal a megnövekedett forgalommal és érdeklődéssel, amit a kormány egy migránsügyi közleménye, illetve térképe generált a múlt hét végén.