Bár az AMD már januárban bejelentette új, Polaris GPU architektúráját, mindeddig nem lehetett tudni, hogy mikor is érkezhetnek majd az arra épülő első kártyák. A héten azonban a HardwareBattle magazinnak sikerült megtudnia, hogy a nyár elején - egészen pontosan június végén - lehet az újgenerációs grafikus adapterek megjelenésére számítani.

Konkrétan egy Radeon R9 490(X) típusjelű egységről van szó, ami az AMD idei kártyakínálatának csúcsmodelljét fogja képezni, és az új Polaris 10 magra fog épülni. Utóbbi az eddig alkalmazott 28 nm helyett már 16 nanométeres csíkszélességgel készül majd, ami azt jelenti, hogy azonos teljesítmény mellett jóval kevesebb áramot fog fogyasztani, illetve hőt fog termelni.

A szóban forgó új R9 490 az Nvidia GTX 1080/1070-es lapkáin alapuló kártyákkal versenyezhet majd, teljesítményben és persze árban is. Ugyanakkor R9 400-as sorozat gyengébb modelljeibe szinte biztosan nem az új Polaris chip, hanem vélhetően a tavalyi Fury kártyák lelkét is szolgáltató Fiji magok fognak kerülni.