Bár az Európai Bíróság már évekkel ezelőtt kimondta, hogy egy nyilvánosan elérhető weboldalra mutató link elhelyezése önmagában nem testesítheti meg a szerzői jogsértést, a napokban egyértelműsítette ezzel kapcsolatos álláspontját. Ezek szerint egy webes hyperlink akkor sem jelenti a szerzői jogok megsértését, ha illegálisan, a szerző engedélye nélkül közzétett tartalomra mutat.

Ezt Melchior Wathelet főtanácsnok közölte a napokban egy holland bíróság kérésére válaszul, ami egyértelműsítést kért a szabályozással, illetve az EB álláspontjával kapcsolatban egy folyamatban lévő per miatt. Utóbbiban a Playboy-tól kiszivárgott fotókra mutató linkek miatt pereskedett egy blog, valamint a kiadó.

A főtanácsnok az állásfoglalást azzal indokolta, hogy "a hyperlinkelés önmagában nem testesíti meg a nyilvánossághoz közvetítést", így nem is sértheti meg a szerzői jogi törvények ez utóbbit a jogtulajdonos engedélyének hiányában tiltó pontját. A szóban forgó - potenciálisan jogsértő - cselekményt ugyanis a mutatott címen elérhető weboldal követi el, a hyperlink pedig "csak a jogvédett anyagok felfedezését teszi lehetővé".

Érdemes megjegyezni, hogy a pontosító állásfoglalás hivatalosan csak valamikor az év hátralévő részében fog megjelenni, illetve, hogy az egyes tagállamok bíróságait előbbi nem kötelezi arra, hogy annak megfelelően ítélkezzenek ügyekben. Ugyanakkor egy esetleges hasonló perben mostantól újabb érv lehet a felmerült vádak ellen az Európai Bíróság főtanácsosának értelmezése.