A Windows 10 nyáron megjelenő, jelenleg még fejlesztés alatt álló frissítése sok egyéb mellett egy manapság már igen ritkán - jobb gépeken egyáltalán nem is - használt funkció vonatkozásában is egy érdekes fejlesztéssel fog érkezni. Az új rendszerben ugyanis kék halál képernyő (BSOD) is átdolgozásra kerül majd, méghozzá úgy, hogy az jelentősen megkönnyíti majd az őt előidéző hiba forrásának felderítését a felhasználó számára.

Mindez annak lesz köszönhető, hogy a rettegett képernyőn a Windows Redstone-ban az eddig is látott hibaüzenet mellett egy QR-kód is megtalálható lesz, amit a felhasználó okostelefonjával könnyen le tud majd olvasni. Ha ezt megteszi, a készüléken egy olyan oldalra fog jutni, ahol további részleteket olvashat majd a hibával, az azt kiváltó okokkal, illetve az elhárítás lehetséges módjaival kapcsolatban.

Az új kék halál képernyőn (BSOD) már egy okostelefonnal egyszerűen leolvasható QR-kód is találhatóAz új kék halál képernyőn (BSOD) már egy okostelefonnal egyszerűen leolvasható QR-kód is található

Eddig ez sokkal bonyolultabb és problémásabb volt, hiszen a kék halál előfordulása esetén a felhasználóknak kézzel kellett le- vagy egy másik gépbe beírniuk a hibát azonosító információkat, amik ráadásul sokszor nem is voltak egyértelműen. Az újításnak köszönhetően azonban ez már szükségtelenné válik, és a QR kód leolvasásával egyrészt gyorsan, másrészt pontosan juttathatják majd be a hibakódokat telefonjukba, ami ráadásul mindjárt egy támogatási oldalra is dobja majd őket.

A kék halált érintő új fejlesztést a Microsoft egyelőre hivatalosan még nem dokumentálta az egyébként pont ezt a célt szolgáló új fejlesztési ütemtervében, de ennek ellenére szinte biztosra lehet venni, hogy az be fog kerülni a Windows 10 júliusban megjelenő évfordulós frissítésébe, ami a rendszer minden felhasználója számára ingyen lesz letölthető.