Úgy tűnik, hogy az Apple egy viszonylag jelentős változást tervez bevezetni asztali operációs rendszerével kapcsolatos kommunikációjában és marketingjében. Az almás vállalat által az utóbbi másfél évtizedben OS X-nek hívott szoftver ugyanis visszakaphatja korábbi nevét, a MacOS-t.

Az erre utaló jeleket szemfüles felhasználók az Apple honlapján és a rendszer legújabb frissítésében is felfedezték a napokban. A weben egy frissen közzétett dokumentumban a megszokott OS X helyett már MacOS-ként hivatkozott asztali rendszerére a vállalat, és az OS X legújabb, 10.11.4-es frissítésében pedig egy szintén újonnan megjelent könyvtár nevében bukkant fel a "MacOS" elnevezés.

Utóbbi nem igazán új, hiszen az OS X első verziójának 2001-es kiadása előtt is ekként hivatkozott az Apple a rendszerre, sőt, az OS X elnevezés maga is "Mac OS X"-ből ered. Ugyanakkor a vállalat az elmúlt másfél évtizedben elhagyta a Mac-et a rendszer nevében, és mindegy anyagában csak OS X-ként hivatkozott az új rendszerre.

A név visszaváltoztatása abból a szempontból logikus lenne, hogy az Apple operációs rendszerei között jelenleg az OS X amolyan kakukktojást képez, ami nem követi az iOS, watchOS és tvOS által felállított rendet, amibe a MacOS jobban illeszkedne. Ezen kívül utóbbi ráerősítene a Mac brandre is, és egyértelműbbé tenné, hogy a rendszer az utóbbi márkanév alatt megjelenő eszközökön (asztali és hordozható gépeken) fut.

Mindez egyelőre csak találgatás - bár a jelek elég egyértelműnek tűnnek. Ennek ellenére hivatalosat az esetleges név(vissza)változtatással kapcsolatban vélhetően legkorábban az Apple idei fejlesztői konferenciáján tudhatunk majd meg, június második hetében.