Az Intel az év második felében teljesen megújítja kompakt asztali és hordozható gépekbe szánt processzorkínálatát - jelentette be a gyártó a napokban megrendezett fejlesztői konferenciáján. A kaliforniai cég ugyanis Apollo Lake kódnév alatt új Celeron és Pentium SoC-okat fog piacra dobni, amik erősebbek lesznek és kevesebb energiát fogyasztanak majd jelenleg forgalmazott társaiknál.

A Braswell családot váltó új chipek a cég 14 nanométeres Goldmont architektúrájára fognak épülni, és két valamint négy feldolgozó magot fognak az alkalmazások rendelkezésére bocsátani. Bár beépített grafikus magjuk is fejlettebb lesz a jelenleg ebben a szegmensben elérhetőnél, a legérdekesebb fejlesztést azonban fogyasztásuk vonatkozásában hozzák majd.

Az új lapkák közül ugyanis lesz olyan, ami már alig 6 Watt fogyasztással meg fog elégedni, de a legerősebb változat sem fog 10 Wattnál többet enni. Ilyen módon ideálisak lesznek az asztali NUC mini-PC-kben, valamint a laptopokban történő használatra, ahol már akár teljesen passzív hűtéssel is megelégedhetnek - és persze az akkuidőre is kellemes hatással lesznek.

Az új, Apollo Lake családba tartozó Celeron és Pentium chipek az év második felében fognak piacra kerülni, de közvetlenül nem, hanem csak az említett termékekbe építve lehet majd őket megvásárolni.