Az Android régebbi változataival működő telefonokat és táblagépeket használók jobban teszik, ha mostanában nagyon meggondolják milyen weblapokra néznek el mobil eszközeikkel. Egy azokban megbújó, kritikus besorolású sebezhetőségen át ugyanis egy veszélyes zsarolóvírus próbál meg bejutni az eszközökre, hogy túszul ejthesse azokat, és váltságdíjat követelhessen feloldásukért cserébe.

A probléma ugyan csak az Android 4.0 és 4.3 közötti (esetleg 4.4) verzióit futtató készülékeket érinti, de ezekből is még több száz millió van használatban világszerte jelenleg. Az érintett mobilokon és táblagépeken a megfertőződéshez elég egy, a rosszindulatú kódot tartalmazó weblapra ellátogatni ahhoz, hogy a zsarolóvírus bejuthasson az eszközökre.

A zsarolóprogram a szokásos módon, a hatóságokkal fenyegetve próbál meg pénzt kicsikarni a felhasználóktólA zsarolóprogram a szokásos módon, a hatóságokkal fenyegetve próbál meg pénzt kicsikarni a felhasználóktól

Mindez ráadásul bármilyen látható jel nélkül történik meg, és a felhasználó csak akkor veszi észre a fertőzést, amikor a kártevő már bejutott készülékére és átvette az irányítást felette. Ezt megteheti, hiszen a sebezhetőség révén root jogosultságokra tesz szert, amivel a rendszer legmélyebb bugyraiba is befészkelheti magát, ahonnan hagyományos eszközökkel gyakorlatilag nem lehet eltávolítani.

Védekezni szokás szerint elsősorban biztonsági mentéssel lehet, amiből a fertőzést követően a gyári állapot helyreállítása után az adatokat is vissza lehet tölteni.

A fertőzésre lehetőséget adó hiba ugyan az Android következő kiadásaiban már javításra került, de mivel azok frissítésként nem érhetők el az érintett készülékek legtöbbjére, ezért az arra áttérés nem opció, vagy legfeljebb csak egy nem hivatalos, főzött ROM formájában lehetséges.