Válaszul az egy szabadalmi perben ellene hozott döntésre a Microsoft a hét elején bejelentette, hogy egy jelentős mértékben módosított változatot fog böngészőjéből kiadni. Az új verzióban megjelenő módosítások az Internet Explorer bővítéskezelő rendszerét - köztük az ActiveX technológiát - fogják érinteni, és jelentős módosításokat igényelnek majd a weblapok készítői részéről is.

A Microsoft idén augusztusban vesztette el azt a pert, amit az Eolas Technologies indított ellene szabadalmai megsértésének vádjával. A kaliforniai bíróság ítéletében azt állapította meg, hogy a redmondi konszern böngészőjének ActiveX technológiája sérteti az Eolas szellemi tulajdonjogait, és e miatt 521 millió dolláros kártérítés megfizetésére is kötelezte. Bár az Eolas az szerette volna elérni, hogy a Microsoft licenszelje tőle a technológiát, azonban a jelek szerint Redmond inkább alternatív megoldást választott a helyzet megoldására.

A most bejelentettek szerint a változások elsősorban a bővítések betöltésének eddig automatikus folyamatát érintik - így kijátszva az Eolas szabadalmát, ami kizárólag az automatikusan működő plug-in technológiákra vonatkozik. Így például a régebbi weblapok esetében a felhasználóknak a bővítések aktiválása előtt egy OK gombra kell majd kattintaniuk. Ugyanakkor a Microsoft olyan eljárásokat is be fog mutatni honlapján, amelyek segítségével a webfejlesztők továbbra is biztosíthatják az ActiveX és más beágyaott objektumok betöltését felhasználói interakció nélkül is.

A módosításokat tartalmazó Internet Explorer egy előzetes változata már elérhető a cég honlapján, és az ígéretek szerint hamarosan a Windows Update-ről is letölthető lesz a csomag. Ezen kívül a jövőre forgalomba kerülő Windows változatok már mind a böngészőprogram módosított változatát tartalmazzák majd.