Bekövetkezett a PC Fórum által már múlt hónapban megjósolt történelmi fordulat a böngészők piacán - derül ki e NetApplications legújabb számaiból. A márciusban még csak második Chrome ugyanis áprilisban letaszította a trónról az ott közel két évtizede tanyázó Internet Explorer-t, és átvenne annak első helyét a böngészők népszerűségi listájában.

Az új rangsorban a Chrome 41.72%-os eredménnyel vezet, amit az Internet Explorer 40.67%-os részesedéssel immár csak a második helyről követ. A Firefox népszerűsége szintén tovább csökkent az elmúlt egy hónap során, és úgy tűnik, hogy jelenleg 10.14%-os szeletkéje a nyár elejére egy számjeggyel kifejezhetőre fog zsugorodni.

A böngészők piaci részesedésének alakulása a Net Applications mérései szerintA böngészők piaci részesedésének alakulása a Net Applications mérései szerint

Az Apple böngészőjének piaci részesedése ugyan elenyésző mértékben növekedett, de ha figyelembe vesszük a Mac OS azonos időszakban tapasztalt jelentős növekedését, akkor ez akár negatív eredménynek is tekinthető. Az Opera szintén plusz felhasználókra látszott szert tenni áprilisban, de mivel piaci részesedése még így sem éri el a 2%-ot sem, ezért növekedése csak saját magához képest értelmezhető pozitívan.

Az elkövetkező hónapokban érdekes lesz látni, hogy elkezd -e megállni az Internet Explorer piacvesztése, vagy hogy esetleg helyét jelentős mértékben kezdi -e majd el átvenni az Edge.

Ez utóbbira főleg a nyár végén lesz majd érdemes figyelni, hiszen akkor fog a Windows 10 évfordulós frissítésében a redmondi böngésző egy olyan kiadása megjelenni, ami már képes lesz bővítmények fogadására is - és ami így végre egyenlő esélyekkel indul majd harcba a webezők kegyeiért a Firefox-szal és a Chrome-mal szemben.