Meglehetősen érdekes összefüggést tárt fel az intelligencia és a kalózkodás mértéke között egy új tanulmány. Egy több, mint 100 országra kiterjedő, a BSA megbízásából készült felmérés ugyanis arra a következtetésre jutott, hogy az okosabb emberek körében kisebb a kalózkodás mértéke, mint az intelligenciateszteken rosszabbul teljesítő társaik körében.

A mérések szerint minden 10 százalékos növekedés az IQ területén átlagban 5.3 százalékos csökkenést vonja maga után a kalózkodás mértékében. Bár az átlagokat országok szintjén számították a felmérésben, kizárták a politikai, gazdasági és jogi tényezőket - így a BSA szerint az eredmények egyértelműen az intelligencia és a kalózkodás fordított összefüggését mutatják meg.

A BSA adatai szerint egyértelmű az összefüggés az átlagos IQ és a kalózkodás mértéke közöttA BSA adatai szerint egyértelmű az összefüggés az átlagos IQ és a kalózkodás mértéke között

A szervezet szerint ugyanakkor nem szükségszerű, hogy egy "buta" emberekkel teli országban magas legyen a kalózkodás mértéke. Szerintük ugyanis az országot vezető elit hozzáállása meghatározó lehet a témában, és jelentősen hozzájárulhat az illegális szoftverhasználat csökkentéséhez.

Magyarország egyébként a tanulmányban enyhén átlag alatti (kb. 98-as) IQ-val szerepel, amivel azonban még így is meglehetősen jó helyet foglal el a vizsgált országok körében. Ezek között ugyanis legalább egy tucat átlagos IQ-ja a 80-at sem éri el, amit orvosi, illetve jogi szempontból már "enyhén értelmi fogyatékos"-nak szokás titulálni - és amely országokban a felmérés szerint tényleg igen magas a kalózkodás mértéke.