Az alig pár hét múlva végleges formában is elérhető váló Évfordulós Frissítés egy olyan képességgel fogja felvértezni a Windows 10-et, amit első látásra kevesen hisznek el. A frissített Windows-on ugyanis gyakorlatilag egy az egyben futtathatóvá fog válni az Ubuntu Unity környezete is - méghozzá virtualizáció használata nélkül is, közvetlenül az alaprendszeren.

Bár az ezt lehetővé tevő Windows Subsystem for Linux-ról már korábban is többször írtunk a PC Fórum-on, mindeddig úgy nézett ki, hogy az Évfordulós Frissítés ezen újdonsága csak amolyan fapados megvalósítás lesz, ami elsősorban csak parancssori segédprogramok vagy egyszerűbb grafikus programok futtatását teszi majd lehetővé, de a komolyabb linuxos szoftverekkel nem bír majd el.

Már az Ubuntu Unity is fut a Windows 10-enMár az Ubuntu Unity is fut a Windows 10-en

Most azonban kiderült, hogy az új linuxos alrendszer ennél jóval többre is képes lesz, és gyakorlatilag egy olyan komplett grafikus környezetet, mint pl. az Ubuntu Unity felülete is gond nélkül futtat a Windows rendszermag felett. Bár a két rendszer összelövése egymással jelenleg nem magától értetődő folyamat, vélhetően nem kell sokat várni arra, hogy egy bárki által használható telepítőkészlet készüljön erre.

A mindezt lehetővé tevő Linux Subsystem a Windows 10-ekbe a hivatalosan augusztus 2-án elérhetővé váló Évforduló Frissítés részeként érkezik majd a végfelhasználókhoz.