Alig egy évvel az ellene indult utolsó trösztellenes per lezárása után az amerikai hatóságok egy újabb vizsgálat indítását fontolgatják a világ legnagyobb szoftvergyártója ellen. A szervek ugyanis a miatt aggódnak, hogy a Microsoft Windows operációs rendszerének dominanciáját próbálja meg felhasználni az online zenepiac meghódítására is.

Az amerikai igazsáügyi minisztérium és 19 szövetségi ügyész által benyújtott panasz szerint a korábbi per lezárásakor megfogalmazott irányelveket megsértve a Windows arra ösztökéli az online zenét vásárolni kívánó felhasználókat, hogy ehhez a Microsoft Internet Explorer böngészőprogramját használják, és automatikusan egy a cég által üzemeltetett oldalra irányítja őket. Akkor is ha a felhasználó korábban másik böngészőprogramot állított be alapértelmezettként.

Az új vizsgálattal kapcsolatos hírekre reagálva a Microsoft biztosította a hatóságokat együttműködéséről, ugyanakkor közölte azt is, hogy hite szerint az eljárásban semmilyen illegális elem nincs. "Azt gondoljuk, hogy a Shop-for-Music-Online link használata az Internet Explorerben nem ellenkezik a korábban megállapított irányelvekkel, és továbbra is együttműködünk a kormányzattal a problémák megoldása érdekében", nyilatkozta Stacy Drake, a Microsoft képviselője.

A redmondi cég érvelése szerint a zenevásárlást egyetlen klikkel lehetővé tevő funkció azért mindig a Microsoft saját böngészőprogramját indítja el, mert a rivális szoftverek "képtelenek a szükséges funkcionalitás implementálására", és így nem használhatók az Explorer helyett. Ezen kívül az eljárás nem korlátozza a felhasználókat abban, hogy milyen böngészőprogrammal látogatnak meg más, szintén zenét forgalmazó oldalakat.

Szakértők szerint az online zenekereskedelem a közeljövőbeni Internet egyik legnagyobb üzletének ígérkezik.