Steve Ballmer, a Microsoft jelenlegi ügyvezető igazgatója egy keddi előadásában arra hívta fel hallgatósága figyelmét, hogy nem bízhatnak a Linuxban. Ballmer szerint ennek oka az, hogy a Linux-ban nincs egyértelmű felelős a hibákért, és a nyílt forrású rendszerhez megjelenő biztonsági javítások minősége is hagy kívánnivalót maga után.

"A Linuxnak nincs ütemterve. A biztonsági problémákért senki sem vonható felelősségre", magyarázta Ballmer, akinek elmondása szerint előbbivel szemben a Microsoftnak kiépített infrastruktúrája van a Windows-zal kapcsolatos felelősség garantálására. Ráadásul a Microsoft második embere szerint a nyílt forrású mozgalom által biztonsági javítások minőségét is sokan túlértékelik.

"Mi okunk lenne azt hinni, hogy az a kód ami a legkülönbözőbb, ismeretlen emberektől származik, a világ minden pontjáról, magasabb minőséget képvisel, mint azoké, akiket fizetnek azért, hogy főállásban ezzel foglalkozzanak? Semmi. Nem azt állítom, hogy előbbi feltétlenül rosszabb minőséget képvisel, de mitől lenne egy valami kínai hacker által véletlenszerűen beküldött, és egy nyílt forrású projekt keretében terjesztett kód biztonságosabb, definíció szerint?"

Ugyanakkor beszédében Ballmer azt is elismerte, hogy a Microsoft "kicsit később [reagált], mint kellett volna" a foltmenedzsementtel kapcsolatos problémákra. "A foltozási folyamatot jobban kiszámíthatóvá kell tennünk. Az emberek egyszerűbb foltokat akarnak, és egyszerűbb telepítési módszert azokhoz."

A cég egyébként éppen múlt héten jelentette be, hogy a jövőben - kivételes esetektől eltekintve - havonta összevonva adja ki biztonsági értesítőit és javításait.