Azok a felhasználók, akik aktiválják a Windows a múlt héten megjelent évfordulós frissítésének egy újdonságát és felrakják az új Linux alrendszert a szoftverbe, komoly veszélynek teszik ki magukat és adataikat. A nyílt forrású rendszer ugyanis gyengítheti a Windows biztonságát és könnyebben törhető teheti azt a hackerek és kártevők számára.

Ezt Alex Ionescu biztonsági szakértő közölte a napokban az Egyesült Államokban megrendezett Black Hat biztonsági konferencián. Elmondása szerint a Windows Subsystem for Linux jelentősen növelheti a rendszer támadási felületét, és olyan új módokon teheti lehetővé a behatolást a Windows-ra, amikre eddig, illetve a Linux alrendszer hiányában nem lett volna mód.

A szakértő ugyan már korábban is jelezte ezzel kapcsolatos aggodalmait a Microsoft számára, utóbbi azonban a jelek szerint nem látta elég súlyosnak a problémákat ahhoz, hogy elálljon a Linux környezet a Windows-ba építésének tervétől. Utóbbinak elsősorban a fejlesztők és rendszergazdák örülnek, de akár a hétköznapi felhasználók számára is hasznos lehet, hogy immár akár a Linux-ra készült programokat is tudnak futtatni Windows-ukon.

Ez alól kivételt csak azok az esetek képeznek majd, amikor az így futtathatóvá váló program egy vírus vagy kártevő lesz. A szakértő szerint ugyanakkor egyelőre az átlagfelhasználónak utóbbi miatt nem kell aggódnia. Szerinte ugyanis még időbe telhet majd, mire megjelennek az első, az új behatolási vektorokat kiaknázni képes támadókódok.

Ráadásul mivel az alrendszer alapból nem települ a rendszerbe, hanem külön kell bekapcsolni, ezért azok a felhasználók akik utóbbit nem teszik meg, nem kell, hogy aggódjanak a Linux révén megnyíló új biztonsági rések miatt.