Közel fél évtizeddel halála után meglehetősen meglepő kitüntetésben részesítették Steve Jobs-t, az Apple egykori alapítóját és elnökét. A 2011-ben elhunyt vezetőt ugyanis poszthumusz felvették a Nemzetközi Fotográfiai Dicsőségcsarnokba (IPHF).

Jobs ezzel olyan nagy nevekkel került egy társaságba, mint a Lumiere fivérek, mozifilm kifejlesztői, Victor Hasselblad, a kézi kamera feltalálója, valamint Halász Gyula, aki a világ egyik leghíresebb fotósaként tartanak nyilván. A szervezet a cégalapító felvételét gyakorlatilag azzal indokolta, hogy ő vezette az Apple-t, ami - legalábbis szerintük - a fotósok és filmművészek számára "nélkülözhetetlen" eszközöket dobott piacra.

"Steve Jobs egy amerikai feltaláló és üzletember volt, aki megalapította és a világ leginnovatívabb vállalatává tette az Apple-t. Steve segített a kreatív világot forradalmasító termékek létrehozásában, amik nélkülözhetetlen eszközeivé váltak a grafikusoknak, a filmkészítőknek, a zenei kiadóknak és a fotóművészeknek is".

"A fotózásra munkájában és magánéletében is szenvedéllyel tekintő Jobs legnagyobb hozzájárulása a művészi közösséghez és a világhoz az iPhone volt, ami egy évtized alatt megváltoztatta a fotózás művészetét és a köré épülő iparágat is", írja az IPHF indoklásában.