Az, hogy szuverén országok választási és szavazási eredményeit hatalmi játszmáik részeként idegen országok is rendszeresen megpróbálják befolyásolni, nem igazán számít új dolognak - sőt, ennek Magyarországon is tapasztalhattuk már jeleit. Mindeddig ugyanakkor ez elsősorban csak a hamis propaganda terjesztésére, esetleg egyes pártok vagy jelöltek anyagi támogatásra korlátozódott - arra azonban nem volt nagyon példa, hogy magába közvetlenül a választásba, technológiai eszközökkel avatkozzon be valaki.

Most azonban ez is megtörtént, illetve ezt készíthették elő orosz hackerek, akik az FBI szerint az orosz kormányzat megbízásából törték fel több amerikai állam választási rendszerét is. Bár az akciók esetében szerencsére nem magát a szavazást lebonyolító, hanem a választók regisztrálását végző rendszerekhez nyertek csak hozzáférést, ez előszobája lehet maguk a választások manipulálási kísérletének is.

Az amerikaiak szerencséjére a választás lebonyolításában résztvevő rendszereik rendkívül szétszórtak és sokfélék, így nem lehet őket egyszerre, illetve ugyanazzal a módszerrel feltörni. A kormányzat szerint így például bár volt olyan állam, aminek rendszerébe sikeresen hatoltak be az oroszok, máshol hasonló kísérleteik kudarcot vallottak, és nem tudták még a választói adatbázist sem ellopni.

A nemzetbiztonsági hivatal illetékesei mindenesetre most ahhoz kérik a kormányzat segítségét, hogy megerősíthessék a szóban forgó rendszereket a hasonló támadásokkal szemben.

Magyarországon egyébként éppen a közelmúltban javasolta az egyik ellenzéki párt elektronikus szavazási rendszer bevezetését, ami azonban a mostani fejlemények tükrében nyilvánvalóan még kevésbé tűnik jó ötletnek, mint eddig.