Amerikai sajtóértesülések szerint igen előrehaladott állapotú tárgyalások folynak a legnagyobb szoftvergyártóként nyilvántartott Microsoft, és az első számú internetes keresőmotor, a Google vezetői között. Az erről szóló cikket közlő New York Times szerint ajánlatával a Microsoft már több, mint két hónappal ezelőtt kereste a Google menedzsmentjét, akikkel azóta is folynak az egyeztetések egy szoros együttműködésről, vagy akár egy teljes összeolvadásról.

Bár a jelek szerint a sikeres kereső vezetőit a felvásárlás ötlete nem igazán nyűgözte le, a Microsoft eredeti ötletét a szoros együttműködésről mindenképpen érdekesnek, és további megvitatásra érdemesnek találták. A Google-menedzsment figyelmének középpontjában jelenleg a cég a részvénypiacra történő bevezetése áll, amelyet a közeljövőben terveznek megindítani.

Az 1998-ban két stanford-i diák által alapított, példa nélküli sikert elért cég részvénykibocsátásával kapcsolatos híresztelések azóta izgatják a wall street-et, mióta a Google vezetése több bankot is megkeresett ezirányú elképzeléseivel kapcsolatosan. A becslések szerint a kibocsátás keretében a mintegy 15-25 milliárd dollár értékűre becsült cég 15-20 százalékát kívánják értkesíteni, elsősorban az Interneten keresztül, a klasszikus csatornák kikerülésével.

Az elemzők véleménye megoszlik a Google terveivel kapcsolatosan: egy részük a technológiai piac az '90-es években tapasztalhatóhoz hasonló fellendülésének elindulását várják az eseménytől, míg mások kevésbé optimisták. Utóbbiak bár nem vitatják a Google sikerességét, azonban hangsúlyozzák, hogy annak egyedi mivoltánál fogva nem valószínű, hogy események dominószerű láncolatát váltaná ki.

A Google részvények kibocsátása a következő év első felében várható.