A Mozilla kedden letölthetővé tette honlapjáról a közismert böngésző legújabb kiadását, ami több szempontból is mérföldkőnek számít. A Firefox 52 ugyanis a szoftver az utolsó verzióját képezi, ami még a Windows XP-n és a Windows Vista-n is hajlandó működni, ugyanakkor az elsőt, amiben egy új technológia, a WebAssembly is alapból ott van.

A Mozilla azért most szünteti meg az XP és a Vista támogatását böngészőjében, mert utóbbival a Microsoft is ezt teszi. Redmond ugyanis április 11-én fog utoljára foltokat kiadni a Windows Vista-hoz, amit követően azt a továbbiakban már egyébként sem lehet majd biztonságosan használni.

A WebAssembly-nek köszönhetően már akár komoly játékok is simán futtathatók lesznek a böngészőkbenA WebAssembly-nek köszönhetően már akár komoly játékok is simán futtathatók lesznek a böngészőkben

Ezért a Mozilla sem támogatja tovább a Vista-t, ezzel együtt pedig elődjét, a Windows XP-t sem a továbbiakban. Mivel az Internet Explorer már évekkel ezelőtt, a Chrome pedig tavaly óta szintén nem kap frissítéseket ezen rendszer alatt futó kiadásához, ezért a Firefox támogatásának megszűnésével egyetlen elterjedt böngésző sem marad, ami biztonságosan lesz majd használható az immár másfél évtizednél is öregebb rendszeren.

Így a Firefox 52 végleg lezár egy korszakot - egy másik szempontból ugyanakkor éppen egy újat nyit meg. Ő ugyanis a Mozilla böngészőjének első kiadása, amiben már minden weblap számára elérhető egy új, WebAssembly nevű technológia. Utóbbi minden korábbinál gyorsabb betöltését és futtatását teszi lehetővé az oldalakba ágyazott szkripteknek, amik így már elképesztő dolgokra lehetnek majd képesek.