A Microsoft hamarosan két újabb változattal bővítheti a Windows 10 már így is szerteágazó kínálatát, és új verziót ad hat ki a Windows Server 2016-ból is. Ez derül ki a cég által a napokban véletlenül kiadott és számos problémát okozó új Insider változatokban talált információkból.

Ezek szerint a Windows 10 az eddigi Home, Mobile, Pro, Team, Education, valamint Pro Education, Enterprise, Enterprise LTSB, Mobile Enterprise, IoT Core és S kiadások mellett Windows 10 Pro for Advanced PC és Windows 10 Pro N for Advanced PC változatban is elérhetővé válhat. Az ugyanakkor, hogy ezek a verziók miben különböznek majd a már létező társaiktól, nem derül ki a kiszivárgott információkból.

Az új kiadások nyomaira a napokban véletlenül kikerült Insider verziókban bukkantakAz új kiadások nyomaira a napokban véletlenül kikerült Insider verziókban bukkantak

A találgatások szerint az új változatokat a Microsoft a különlegesen nagy magszámmal, memóriával és/vagy háttértárral rendelkező PC-kre szánhatja - erre utalhat az "Advanced PC" címke. A két kiadás egymástól ugyanakkor csak az "N" és a normál változatok esetében már megszokott részletekben: a böngésző és a médialejátszó alapértelmezéseiben fog különbözni.

A Windows Server 2016 esetében az új verzió a furcsa "Rdsh" nevet viseli, ami esetében még annyira sem egyértelmű, hogy miben tér majd el az eddigiektől, mint az új asztali Windows-oknál. A találgatások szerint itt egy kifejezetten távolról elért alkalmazásszerver funkciókra optimalizált kiadásról lehet szó - de persze ez egyáltalán nem biztos.

Mindenesetre a tény, hogy az új kiadásokra mutató utalások a most kiszivárgott Insider kiadásban jelentek meg arra utal, hogy a Microsoft az új Windows változatokat legkésőbb az Őszi Frissítéssel együtt bemutatja majd.

Frissítés: közben kiszivárgott pár az Advanced PC változatban elérhető újdonságokból. Ezek szerint az egy, a korábbi NTFS-nél hibatűrőbb fájlrendszerrel, a ReFS-sel érkezhet majd, a hálózati fájlokat pedig gyorsabban lehet majd képes megosztani az új SMBDirect protokoll révén.

A támogatott processzorfoglalatok száma az eddigi kettőről négyre, a maximális rendszermemória mérete pedig 6 TB-ra nőhet majd.