A Microsoft tegnap, a szokásos havi foltnapján váratlan meglepetéssel szolgált - elsősorban a régebbi Windows-okat használók számára. Redmond ugyanis a májusi hasonló akció után most ismét javításokat adott ki két, már hosszabb ideje nem támogatott operációs rendszeréhez: a Windows XP-hez és a Windows Vista-hoz is.

Akárcsak a múlthavi esetben, a Microsoft most is azzal indokolta a korábban példa nélküli akciót, hogy a foltok különösen veszélyes sebezhetőségeket zárnak le másfél, illetve egy évtizede kiadott rendszereiben. Ezek a hibák egyébként szintén még az NSA-tól kiszivárgott és márciusban nyilvánosságra hozott támadóeszközök révén váltak ismertté, és részben az azt kihasználó WannaCry-hoz hasonló féregprogramok írására, illetve terjedésére adhatnának lehetőséget.

Redmond akcióját ugyanakkor máris több biztonsági cég is kritizálta. Szerintük az újabb foltok kiadása miatt ugyanis valószínű, hogy ezek után még kevesebben és még lassabban fognak elváltani a már rég elavultnak tekinthető, és számos egyéb szempontból veszélyes Windows XP-ről és Vista-ról azok közül, akik még mindig azokat használják. Mostantól ugyanis már minden alapjuk lesz bízni abban, hogy ha újabb nagyon durva sebezhetőségek válnak ismertté az említett rendszerekben, a Microsoft azokra is foltot fog kiadni.

A helyzeten az sem segít, hogy a Windows XP-k és a Vista-k már nem is kapják meg automatikusan az új foltokat, hanem azokat kézzel kell telepíteniük azoknak a felhasználóknak, akik egyáltalán értesülnek ezek kiadásáról. Így a soron kívüli javítással a Microsoft még igazából azt sem tudja elérni, hogy a legtöbb gép biztosan védve legyen a szóban forgó sebezhetőségek kihasználásával szemben - csak azt, hogy az említett, veszélyes rendszerek még később fognak végleg kihalni a gépekről.