A Kaspersky Lab túl jó kapcsolatot ápolt az orosz titkosszolgálattal és olyan dolgokat csinált meg a KGB-nek szívességből, amik rossz fényt vetnek a cégre - írja egy új cikkében a Bloomberg. A hírügynökség mindezt egy birtokába jutott email-váltásra hivatkozva állítja, ami szerintük arról tanúskodik, hogy a cég az orosz kormányzat kérése digitális betöréseket hajtott végre és segített bizonyos egyének helyzetének meghatározásában is, hogy azokat a KGB (FSB) illetékesei el tudják fogni.

Bár a Kaspersky már korábban elismerte, hogy számos kormányzat részére biztosít bizonyos védelmi szolgáltatásokat (pl. túlterheléses támadásokkal szemben), a most megjelent cikk szerint az orosz titkosszolgálat esetében ennél jóval tovább is elmentek, és kérésre fel is törték az állítólag a kormányzati szerve(re)kre támadó hackerek számítógépeit, illetve folyamatosan követték azok földrajzi helyzetét is.

A cikk nem részletezi, hogy ezt pontosan hogyan valósították meg, de talán éppen ez az, ami aggodalomra adhat okot a Kaspersky szoftvereinek mintegy 400 millió felhasználója számára világszerte. Maga az orosz antivírus-gyártó egyébként elismeri a Bloomberg birtokába jutott email hitelességét, de tagadja, hogy az ügynökség által megfogalmazott vádak igazak lennének.

A cég képviselője szerint a környezetből kiemelve minden valóban elhangzott mondat is új értelemmel ruházható fel és felhasználható propaganda céljára - és szerinte egyesek úgy látják: az amerikaiak pontosan ezt teszik, amikor pl. a Kaspersky-t is hírbe kívánják hozni a KGB-vel.