A Mozilla kedden letölthetővé tette böngésző egy olyan új kiadását, ami új korszakot nyit annak történetében. A 57-es verziószámmal rendelkező, de a cég által Firefox Quantum-nak hívott szoftver kétszer olyan gyorsan képes futtatni a modern webalkalmazásokat, mint elődei - vagy akár a Google Chrome böngészője is.

Mindezt a böngésző mélyén megbújó új motornak köszönhető, ami a rendelkezésre álló feladatokat szétosztja a gépbe épített processzor minden magjára - ezáltal jobb kihasználását biztosítva a rendelkezésre álló erőforrásoknak. Ezen kívül az új motor gyorsabban képes a weboldalak kinézetét meghatározó ún. CSS szabályok feldolgozására is.

A Firefox Quantum a Mozilla szerint 2x gyorsabban működik elődeinélA Firefox Quantum a Mozilla szerint 2x gyorsabban működik elődeinél

Tovább növeli a felhasználói élményt az is, hogy az éppen előtérben lévő fül mostantól nagyobb prioritást kap, mint a háttérben lévő lapok - így gördülékenyebben képes annak megjelenítésére és működtetésére. A böngésző ezen kívül a Mozilla szerint mintegy 30%-kal kevesebb memóriát is eszik.

A Firefox Quantum asztali környezetben egyelőre csak béta változatban érhető el. A böngésző stabil változatát használók gépére novemberben érkezhet majd meg az automatikus frissítés révén.