A Microsoft honlapján a napokban tette közzé azt a dokumentumot, amely részletesen tájékoztatja a Windows XP felhasználókat arról, milyen változásokat várhatnak a rendszerükhöz jövő év elején megjelenő második szervízcsomagban. A dokumentum megerősíti az oldalunkon már jó egy hónappal ezelőtt közölt információkat, de azokon kívül néhány érdekes adalékkal is szolgál majd.

A Windows XP Service Pack 2 a korábbi értesüléseknek megfelelően jelentős mértékben szigorítja majd az operációs rendszerek biztonsági beállításait, amelyek így kevésbé lesznek sebezhetőek a belső és külső támadásokkal szemben. Így például alapértelmezésben bekapcsolja majd a tűzfalat minden hálózati kapcsolaton, amely nem csak beépített üzenőszolgáltatást használó spammerek, de a hálózati sebezhetőségeken keresztül terjedő féregprogramok, és a hackerek dolgát is nagyban megnehezíti majd.

A szervízcsomag ezen kívül olyan újrafordított rendszerkönyvtárakat is telepít majd, amelyek a leggyakrabban előforduló és egyben legnagyobb veszélyt jelentő puffer-túlcsordulási hibák kihasználását is nehezebbé teszi majd a gépeken. A védelem további növelése érdekében a Microsoft egyébként egyeztetéseket folytat a mikroprocesszor-gyártó cégekkel egy olyan képesség hasznosításáról is, amely az adatterületek kódként történő futtatásának tiltásával akadályozhatná meg a puffer-túlcsordulási hibákon keresztül bejutatott programok indítását.

A fentieken túl jelentősen szigorodik majd a Windows beépített levelezőprogramjának és böngészőjének működési is a csatolt és a letölthető állományok tekintetében. Így például a frissítés telepítése után az Outlook Express külön karanténba zárja majd a levelekkel érkező csatolt állományokat, az Internet Explorer pedig a helyi zónában is tiltani fogja a potenciálisan kártékony műveletek végrehajtását a letöltött programok és szkriptek számára.

A Windows XP Service Pack 2 további fejlesztéseiről és bővítéseiről az érdeklődők bővebben a Microsoft által közzétett dokumentumban olvashatnak.