Meglehetősen visszás ítéletet hozott a napokban egy amerikai bíróság egy olyan fiatalember ügyében, aki egy majd' százezer gépet megfertőző vírusprogramot fejlesztett ki. A 29 éves elkövetőre ugyanis végül súlyos bűncselekménye ellenére sem szabtak ki letöltendő büntetést, egy szokatlan körülmény okán.

Ez az volt, hogy a vírusíró a kártevővel keresett pénzt teljes egészében egyetemi tanulmányai finanszírozására fordította, ami a jelek szerint komoly mértékben csökkentette tette megítélésének súlyosságát. Ezen kívül az általa kifejlesztett vírusprogram "csak" spamet küldött a megfertőzött gépekről, de semmilyen adatot nem törölt vagy lopott el azokról - és a bíróság ezt is enyhítő körülményként értékelte az ügyben.

Így végül a fiatalember csak felfüggesztett büntetést kapott olyan cselekményért, amihez hasonlókért korábban több évtizedre rúgó börtönbüntetést és milliós kártérítést is kiszabtak már. A sors furcsa fintora egyébként, hogy az illető azóta elvégezte az iskolát és biztonsági kutatóként helyezkedett el egy kibervédelmi cégnél.