Linus Torvalds vasárnap új verziót jelentett be a Linux kernelből, ami ezúttal több érdekes fejlesztéssel is érkezik. Ezek között van egy ún. vibrátor-meghajtó megjelenése a rendszerben, de újdonság a heterogén memóriakezelés lehetőségének bevezetése is.

Ezek közül előbbi az elsősorban mobiltelefonokban található vibrációs (rezgő) egységek vezérlésére ad majd lehetőséget az alkalmazások számára, míg utóbbi a játékokban és számításigények tudományos szoftverekben juthat majd szerephez. A heterogén memóriamenedzsment révén ugyanis a videókártya közvetlenül férhet hozzá az operatív memória tartalmához, a processzor pedig a videómemóriához - ezáltal szükségtelenné téve a másolást a két tároló között.

A vibrátor-meghajtót elsősorban a mobiltelefonok rezgőmoduljának vezérlésére lehet majd használniA vibrátor-meghajtót elsősorban a mobiltelefonok rezgőmoduljának vezérlésére lehet majd használni

Ezen kívül az új rendszer már képes az Intel legújabb generációs Cannonlake processzorain történő működésre is, és a korábbiaknál hatékonyabban tud működni a Microsoft Hyper-V hipervizora alatt is. Egy további újdonságot, ami a processzor órajelét az eddigieknél pontosabban állapított volna meg, azonban végül kihagytak az új verzióból, mert az teljesítményproblémákat okozott a rendkívül sok maggal rendelkező gépeken.

A most megjelent Linux 4.14 a kernel legújabb LTS, azaz hosszan támogatott kiadását képezi, amihez legalább 2019 végéig fognak foltok megjelenni.