Az Apple a napokban kénytelen volt hivatalosan is megerősíteni a régi sejtést, ami szerint a cég az iOS újabb és újabb frissítéseivel direkt és mesterségesen belassítja készülékei régebbi kiadásait. Az almás vállalat szerint mindezt azonban nem azért teszik, hogy többen vegyenek új készülékeket, illetve, hogy az új iPhone-ok akkor is gyorsabbnak tűnjenek a régebbi modelleknél, ha valójában nem azok - hanem, mert ez szolgálja a felhasználók érdekeit.

Szerintük ugyanis azért van szükség a régebbi mobilok mesterséges belassítására, mert az azokban található - egyébként a felhasználó által nem cserélhető - akkumulátor idővel elöregszik, és ez ahhoz vezethet, hogy nagyobb terhelés mellett egyszerűen lefagy vagy kikapcsol az általuk táplált iPhone. A készülékek belassításával azonban megakadályozható ez a helyzet - és az Apple ezért lassítja be az általa árult mobilokat az iOS újabb és újabb kiadásaival.

A lassítás mértéke egyébként nem elhanyagolható: felhasználói beszámolók szerint ugyanis az iOS a pár éves iPhone-ok működési frekvenciáját akár közel 60%-kal is visszavághatja - azaz, kevesebb, mint felére csökkentheti, ami nyilvánvalóan már tényleg igen komoly lassítást jelenthet a készülékek működésében.

A gyakorlatot a cég azt követően volt kénytelen elismerni, hogy ezt egy benchmark program fejlesztője felvetette. A Geekbench készítőjének ugyanis sikerült egyenes korrelációt találnia az iPhone-ok teljesítményének csökkenése, valamint akkujuk kora között - tehát feltárni azt az összefüggést, amit most az Apple hivatalosan is elismert.

A történet érdekessége, hogy a legtöbb iPhone visszagyorsítható lenne korábbi sebességére azzal, ha akkumulátorát kicserélnék. Erre azonban a felhasználók maguk nem képesek, és mivel az Apple eddig nem ismerte el, hogy az akku öregedésével együtt direkt belassítja a mobilok működését, a vásárlók nem is tudhatták, hogy ennyivel is megoldhatnák a lassulás problémáját a helyett, hogy teljesen új iPhone-t vennének a csigatempóra váltott régi helyett.