Bár arról, hogy a Google Fuchsia kódnév alatt egy teljesen új operációs rendszert fejleszt már másfél éve beszámoltunk, azóta nem lehetett sok újdonságot hallani a szoftver felől. A napokban azonban kiderült, hogy a keresőóriás már gőzerővel teszteli a rendszer egy korai kiadását, ami már több fajta eszközön is - köztük a Google saját Pixelbook laptopján is.

A keresőóriás már korábban egyértelművé tette, hogy a Fuchsia-t az Android és a Chrome OS "vérvonalakat" egyesítő új rendszernek szánja, ami mindkért platformra készült alkalmazásokat tudja futtatni. Most azonban egyértelművé vált az is, hogy az új rendszert a Google éppen olyan univerzálisnak szánja, mint amilyennek a Windows és a Linux is, és amikhez hasonlóan az eszközök széles skáláján képes futni: a mobiloktól kezde a laptopokon át egészen az asztali gépekig.

A Fuchsia dokumentációja szerint a rendszer az Acer Switch Alpha 12 nevű laptop-tablet hibridje, valamint az Intel NUC minigépei mellett már a Google saját Pixelbook laptopján is működik. Utóbbi jelenleg még a Chrome OS-szel előtelepítve érkezik, de nem kizárt, hogy egyik jövőbeli utódján már az új rendszer lesz megtalálható.

A Google egyelőre hivatalosan még nem árult el semmit arról, hogy milyen formában és mikor is tervezi majd kiadni az új rendszert. Ugyan tavaly nyáron felmerült az is, hogy a cég leállította a Fuchsia fejlesztését - de a jelek szerint ezek a pletykák megalapozatlanok voltak, és a legújabb hírek tükrében nem zárható ki, hogy már idén jelentős bejelentésre kerül sor vele kapcsolatban.