Az AMD kedden bejelentette, hogy hamarosan elérhetővé fog tenni egy javításgyűjteményt chipjei a múlt héten ismertté vált hibáira. A CTS Labs által felfedezett és nyilvánosságra hozott 13 sebezhetőség kihasználásával kémprogramokat lehet telepíteni a cég processzoraival szerelt gépekre, illetve azok legvédettebb régióiból nyerhetnek ki adatokat vírusok és hackerek.

Az AMD ugyanakkor közleményébe leszögezi, hogy a felfedezett sebezhetőségek nem keverendők össze az év elején ismertté vált Spectre és Meltdown sebezhetőségekkel, és nem magukat "Zen" architektúrára épülő processzorokat érintik, hanem csak az azokban beágyazottan működő Secure Processor firmware-jét, illetve egyes, AM4-es alaplapokon használt chipkészleteket.

A cég ezzel vélhetően arra próbál célozni, hogy ezek a hibák jobban menedzselhetők és foltozhatók, illetve teljes mértékben javíthatók lehetnek - szemben a Meltdown, illetve Spectre sebezhetőségekkel, amik ellen tökéletes és univerzális védelmet csak teljesen új processzorok jelenthetnek majd.

Az AMD ugyanakkor egyelőre nem jelölte meg sem azt, hogy pontosan mikortól fogja elérhetővé tenni a foltokat, sem azt, hogy azok milyen módon lesznek telepíthetők az érintett gépekre.

Az Intel chipjei esetében komoly probléma volt sokáig, hogy azokat a végfelhasználók közvetlenül nem tudták felrakni, hanem az alaplap- és eszközgyártókra kellett várniuk, akik közül sokan egyáltalán nem, vagy csak hónapokkal a sebezhetőségek ismertté válása után adtak ki frissítést - akkor, amikor már többszáz kártevő próbálta meg kihasználni a sebezhetőségeket.