A Microsoft a hét elején egy olyan kódbázis közzétételét jelentette be, aminek köszönhetően még a korábbiaknál is több Linux válhat futtathatóvá Windows 10 rendszere alatt. A most kiadott Windows Subsystem for Linux (WSL) példakódok alapján ugyanis minden disztribúció elkészíthet egy olyan illesztést, aminek révén az ő rendszerük is működőképessé válik a redmondi operációs rendszerben.

A WSL révén eddig az Ubuntu, a SuSE és a Kali Linux-disztribúciókat lehet futtatni a Windows 10 alatt, a most közzétett kódok révén azonban a támogatott Linux-ok száma megsokszorozódhat. Az, hogy ez tényleg így lesz -e, elsősorban a disztribúciók készítőin, illetve harmadik feleken múlik majd, és azon, hogy utóbbiak elkészítik -e a példakódok alapján az említett illesztőréteget.

Az ilyen módon felkészített Linux-ok mindenesetre hamarosan a Windows 10 mellett a Windows szervereken futó kiadásán is működhetnek majd, miután a Microsoft a szoftver legújabb kiadásába, a Windows Server 2019-be már beépítette ezt a komponenst is.